Фалшивите профили – начин за манипулация във Facebook

Начин за манипулация във Facebook - фалшивите профилиСлед като вълната от некоректни практики заля и Facebook страниците на някои счетоводни фирми, решихме да Ви запознаем с някои моменти изкривяващи отразяването им пред интернет аудиторията посредством фалшиви профили.

Напоследък общественият облик на социалната мрежа Facebook е поставен под сериозни съмнения. След голeмия скандал, разразил се последния месец, отговорност за който пое самият създател нa facebook – Марк Зукърбърг, много хора предпочетоха да изтрият своите профили, мнозина ограничиха достъпната информация в тях, но имаше и такива, които не обърнаха особено внимание на случващото се. Повече от ясно е, че всеки има право на неприкосновеност на личните данни. Малко по-малко, слабите страни на социалната мрежа, започнаха да излизат наяве.
Facebook отдавна не е просто място, в което хората намират стари приятели, създават нови, споделят лични моменти и черпят информация. Facebook се наложи като основен маркетингов инструмент при популяризиране на различни дейности. Въпреки, че екипът на Зукърбърг преди много време обяви, че Facebook е безплатен и ще остане такъв завинаги, неотдавна социалната мрежа започна да изисква плащане за много от безплатно създадени страници на различни търговски дейности. Разбира се, тук не говорим за много скъпа услуга, но мнозина решиха, че няма да плащат, за да бъдат популяризирани в интернет по този начин.

Това започна да ражда т.н. фейк профили, или ако трябва да бъдем точни – фалшиви профили, създадени с единствена цел да трупат допълнителни лайкове на страници с търговска цел.
Тази дейност трудно се санкционира от закона и е елементарен начин за трупане на добавена стойност върху търговска дейност.

Какво всъщност представлява фейк профила?
Фалшивите профили могат да бъдат различни, спрямо целта, с която са създадени. Най-често фейк профили се създават на популярни личности в шоу бизнеса и политиката. Други вид са онези профили, създадени с цел трупане на лайкове на страница във Facebook. Това се прави, именно, за да се избегне плащането за високорейтингово позициониране в социалната мрежа. Други имитират търговска марка, име на фирма и т.н. за да се възползват от нейния имидж.

Обикновено хора, които стоят зад страница в социалната мрежа с търговска цел, създават фалшив профил, който започва да лайква и репоства различни неща от тази страница. Често, този профил започва да добавя безразборно реални хора, да предлага и популяризира въпросната страница или с две думи – да спами случайни или не, хора, използващи Facebook. На подобен принцип се манипулира информацията в Google, където един профил се създава само с една цел – оценяване и коментиране в търговска/ки страници, фирми или обекти с позиции в Google Maps и т.н.

Може да различите фалшивите от реалните профили много лесно. Първо – фейк профилът има много малко добавени приятели. Това е сигурен знак, че има нещо съмнително. Второ – обикновено такива профили използват снимки на непознати хора, обикновено свалени от сайтове за търговия на снимки. Това са симпатични, добре изглеждащи лица на мъже и жени. Напълно възможно е да няма изобщо снимка на профила или да бъде такава, на която има абстрактно изображение – пейзаж, цитат от книга или нещо подобно. Третият сигнал е, че в частта с информация за лицето, често липсва такава или в нея се съдържат много противоречия – като година на раждане, местоживеене и роден град, и пр.

В желанието си да популяризират своята дейност, без да плащат за това, много хора прибягнаха до манипулативни методи за използване на Facebook. Все още няма забрана за ограничен брой профили в социалната мрежа. И, както се оказа, въпреки, че от нея изтича огромно количество информация, все пак, контролът е доста занижен и това прави използването й неправомерно.
Ако се усъмните във фейк профил, вие може да го блокирате или, все пак, да изпратите съобщение до Facebook, че се съмнявате в неговата истинност.

Не подценявайте проблема с фалшивите профили, защото често информацията, която те разпространяват и манипулират не е реална или ако е – то не се ползва за благоприятни цели. Много често фалшивите лайкове от фалшиви профили може да ви подведат в различни търсения, които правите в интернет мрежата. Винаги проверявайте поне от 2 места страниците, свързани с търговска дейност в интернет. Следете активността и достоверността им. Бъдете внимателни и проверявайте своите източници. Един детайлен преглед, отнема време, но винаги си струва, така се трупа опит и вероятностите да Ви измамят намаляват значително.

Коментари са забранени.

Категории

  • Новини
  • Публикации
  • Връзки
  • ГФО

Партньори

Фейсбук страница